Şirket Kurmak

Romanya oldukça büyük bir ticari hacme sahiptir. Romanya’nın GSYİH indeksi ve ticaret hacmi her yıl istikrarla büyümektedir. Mevcut verilere göre Romanya nominal GSYİH bakımından Avrupa Birliği’nde 12. sıradadır. Bununla birlikte Romanya satın alma gücü paritesinde 7. sırada yer almaktadır. Ayrıca Romanya ekonomisi yıllık 585 milyar$ üretim gerçekleştirmektedir. Bu yönden Romanya’da şirket kurmak ya da şirketini büyütme hedefi güden kişiler için Romanya oldukça cazip bir konumdadır. Romanya’nın ekonomisi, ticari hacmi ve ana ithalat-ihracat kalemlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Romanya Türk iş adamları için de oldukça cazip bir konumdadır. Bununla birlikte şu an Romanya’da faal durumda olan bir çok Türk şirket mevcuttur. Sağladığı imkan ve avantajlarla Romanya giderek daha fazla yatırım çekmektedir. Türk vatandaşları da ülkede şirket kurabilmektedir. Türkiye uyruklu kişilerin Romanya’da şirket kurabilmesi için ticari vize almaları yeterlidir. Bununla birlikte Romanya ülkeye yapılan yatırım miktarına göre yatırımcılara vatandaşlık imkanı da tanımaktadır. Romanya’da şirket kurulumu, gerekli adım ve işlemler hakkında danışma hizmeti için sitemizden faydalanabilirsiniz. Bunun dışında Romanya’da bulunan şirketiniz için işçi temininde de sitemizde yer alan sistemden faydalanabilirsiniz. Romanya’da bulunan ve işçi arayan şirketlere de sistemimiz üzerinden ulaşabilirsiniz. Bunun dışında bizimle iletişime geçerek ticari danışmanlık hizmetlerimizden de faydalanabilirsiniz.

Romanya’da Şirket Türleri Nelerdir?

  • Limited şirket Romanya’daki en popüler şirket türüdür. Çünkü limited şirket 200ron bütçe ile kurulabilmektedir. Bu tip şirketlerin ortaklarının şirket borçlarına karşı sorumluluğu sermayeye katılma oranları ile sınırlıdır. Açılan bir limited şirketinde yerli ya da yabancı fark etmeksizin en fazla 50 ortağa sahip olabilir.
  • Romanya’da gerçekleştirilecek önemli yatırım projeleri için anonim şirket tercih edilmektedir. Anonim şirketler en az iki hissedar ile kurulmaktadır. Bu tipte şirket kurabilmek için en az 90.000ron yatırım yapılmalıdır.
  • En az iki kurucu hissedarla kolektif şirket kurulabilmektedir. Kolektif şirketin asgari sermaye miktarı yoktur. Bununla birlikte kolektif şirketler devredilemeyen paylardan oluşmaktadır.
  • Sınırlı ortaklı şirket Romanya’da yaygın değildir. Sınırlı ortaklı şirketler sermaye tutarına göre sorumlu kişiler tarafından kurulmaktadır. Ancak şirketin borçlarından sorumlu en az bir sermayedar mevcuttur.
  • Hisselerle sınırlı ortaklık şirketlerinin sermayesi hisse senetlerine dayalıdır. Hisselerle sınırlı ortak şirketlerde borçlardan sorumlu pay sahipleri ve pay sahipleri mevcuttur. Bu tip şirketler en az 90.000ron ile kurulabilmektedir.

Romanya’da Şirket Kurmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

  • Kurulacak olan şirketin isim haklarının Ticaret Sicili Dairesi’nden alınması gerekmektedir.
  • Şirketin kuruluş belgesi ve ana sözleşmelerinin hepsi Ticaret Sicili Dairesi’ne sunulmalıdır.
  • Hissedarların vergi mükellefi olduğu ülkenin Ticaret Sicili Dairesi tarafından düzenlenen belgeler gerekmektedir.
  • Başvuru formu için gerekli olan kredi notunun bir finans kurumu tarafından verilmesi gerekmektedir.
  • Bir banka hesabının açılması ve taahhüt edilen asgari sermayenin (yaklaşık 60 USD) olması gerekmektedir.
  • Şirketin temsilcilerine ait kimlik bilgileri gerekmektedir.

Romanya’da Şirket Kurmanın Avantajları Nelerdir?

  • Başka bir ülkenin vatandaşı olmanıza rağmen Romanya’da şirket kurabilirsiniz. Bununla birlikte kuracağınız şirketin tek hissedarı ya da sermayedarı siz olabilirsiniz.
  • Romanya’da şirket kurma işlemleri kısa süre içerisinde sonuçlanmaktadır.
  • Kuracağınız şirketin Ar-Ge harcamaları için %50 vergi indirimi uygulanmaktadır. Bununla birlikte yapılan her mesleki ve teknik eğitim harcaması vergiden düşülmektedir.
  • Romanya Doğu Avrupa, Balkanlar ve Orta Avrupa’nın kesişim noktasıdır. Konumu gereği ticaret için oldukça elverişli bir ülkedir.
  • Rumen iş gücü, genç ve eğitimlidir. Bağlılık ve dürüstlük kültürünü bünyesinde barındırmaktadır.
  • Romanya’nın internet ve iletişim altyapısı oldukça iyi durumdadır. Ayrıca Romanya genelinde yüksek hızlı telefon ve fiber internet ağı bulunmaktadır.
  • Avrupa geneline kıyasla Romanya’da arsa fiyatları oldukça düşüktür. Bu sayede yatırım yapma olanağı artmaktadır.

İş ve İşçi Bulma Sistemimiz İçin Tıklayın.

Vatandaşlık ve Vizeler Hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayın.

İş Danışmanlığı ve Diğer Konular Hakkında Detaylı Bilgi İçin Bize Ulaşın.