Çalışma Vizesi

Romanya çalışma vizesi Romanya’da 90 günden fazla süre çalışma hakkı tanıyan vize türüdür. Çalışma vizesi sahipleri Romanya’da farklı sektörlerde çalışma hakkına sahiptir. Romanya çalışma vizesine sahip kişiler bir işin profesyoneli olmak zorunda değildir. Romanya çalışma vizesine sahip kişiler mevsimlik ve dönemsel işlerde çalışabilirler. Çalışma vizesine sahip olan kişiler hizmet, ticaret, gıda, inşaat ve sanayi gibi sektörlerde geçici süreliğine çalışabilirler. Bu vize tipine sahip kişiler Romanya’da çalıştıklarını gösteren belgeleri 30 gün içerisinde hükümete sunmalıdır. Romanya çalışma vizesine kimlerin başvurabileceği aşağıda listelenmiştir.

Romanya Çalışma Vizesine Kimler Başvurabilmektedir?

  • Romanya tarafından farklı ülkelerle yapılan antlaşmalar neticesinde serbest dolaşıma sahip olan yabancılar başvurabilir.
  • Bireysel iş sözleşmesiyle veya bir işverenle çalışma amacıyla istihdam edilen kişiler başvurabilir. İstihdam amacıyla geçici oturum hakkına sahip kişiler ve dört çalışma saatini aşmayan yarı zamanlı bireysel çalışma sözleşmesiyle istihdam edilen yabancılar Romanya çalışma vizesine başvurabilmektedir.
  • Öğrenim ve Erasmus için geçici oturum iznine sahip kişiler de Romanya çalışma vizesine başvurabilmektedir. Romanya’da çalışma izni olmaksızın sadece bireysel iş sözleşmesi ile günde dört saatten fazla olmamak üzere yarı zamanlı çalışma için Romanya çalışma vizesine başvurabilmektedir.
  • Romanya sınırları içerisinde dini faaliyetler için geçici ikamet iznine sahip kişiler Romanya çalışma vizesine başvurabilmektedir.
  • İkili antlaşmalar sonucunda Romanya’da bilimsel faaliyette bulunmak için  oturum iznine sahip olanlar çalışma vizesine başvurabilmektedir. Romanya Eğitim Bakanlığı ve Romanya Kültür Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kişiler çalışma vizesine başvurabilmektedir.
  • Romanya hükümeti ve yerel makamlarca geçici faaliyetler için talep edilen yabancılar çalışma vizesine başvurabilmektedir.
  • Romanya dışında yerleşik bir şirketin Romanya’daki temsilciliğini ve birim başkanlığını yapacak kişiler çalışma vizesine başvurabilmektedir.
  • Romanya’ya aile birleşimi için gelen geçici oturum iznine sahip kişiler çalışma vizesine başvurabilmektedir.
  • Rumen hükümeti tarafından koruma altına alınan kişiler çalışma vizesine başvurabilmektedir. Bunun içerisine Romanya’ya sığınma talebi kabul edilmiş kişiler de dahildir. Ancak bu kişiler 6698 sayılı kanuna göre iş piyasasına giriş hakkını elde etmiş olmalıdır.

Çalışma Vizesi İçin Gereken Evraklar Nelerdir?

Romanya çalışma vizesi için ihtiyaç duyulan evraklar yapılacak işin türüne göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle yapacağınız iş hangi evraklara ihtiyaç duyacağınızın belirlenmesi açısından önemlidir. Romanya çalışma vizesi için ihtiyacınız olan evraklar aşağıda listelenmiştir. Bunun dışında uzun süreli çalışma vizesi için konsolosluğa 120 Euro ödeme yapılmalıdır.

  • Romanya Göç Bürosu tarafından düzenlenmiş olan çalışma izni gerekmektedir.
  • Seyahat sigortası ve poliçesi konsolosluğa teslim edilmelidir. Bununla birlikte yapacağınız sigortanın kapsam ve nitelikleri yasal olarak belirlenmiştir.
  • Adli sicil kaydının orijinali gerekli kurumlara teslim edilmelidir. Bu kaydın apostilli olması gerekmektedir.
  • Evraklarla birlikte mevcut eşgale uygun biyometrik fotoğraf gereklidir.
  • Sahip olunan pasaportun kimlik bilgilerinin olduğu ilk sayfanın fotokopisi gereklidir.
  • Romanya’da çalışılacak işe ait maaş göstergesi ve sigorta bilgilerini gösteren belgeler gerekmektedir.
  • Romanya vize talep dilekçesi gereklidir.
  • Romanya’da ikamet edeceğiniz yere ilişkin belgeler gerekmektedir.

Romanya Çalışma Vizesi İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Çalışma vizesi başvurusu onaylanan kişiler Romanya’da uzun süre çalışma hakkını elde etmiş olurlar. Bununla birlikte çalışma vizesi onaylanan kişiler çalışma izinleri boyunca sosyal yapıya zarar vermeyeceklerini teyit etmiş kabul edilirler. Çalışma iznine başvuran kişilerin cezai ehliyete sahip olması amacıyla 18 yaşını doldurmuş olmaları gereklidir. Bununla birlikte başvuru sahiplerinin büyük suçta bulunmaması ve uzun süreli hastalığa sahip olmaması gereklidir. Aranan diğer şartlar şu şekilde listelenmiştir:

  • Romanya’daki bir şirketten iş teklifi almış olmak.
  • 18 yaşını doldurmuş olmak.
  • Adli sicil kaydında büyük bir suça sahip olmamak.
  • Ciddi bir rahatsızlığa sahip olmamak.

Romanya Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?

Romanya’da çalışmak için Romanya çalışma vizesine başvuracak kişinin ilk olarak ülkedeki bir şirketten iş teklifi alması gereklidir. Bu teklifin kabulü ile birlikte kişi çalışma vizesine başvurma hakkı kazanmaktadır. Çünkü Romanya iş araması için kişilere vize vermemektedir. Bu yüzden Romanya çalışma vizesi alacak kişiler öncelikle iş teklifi kabulünü içeren bir sözleşme ya da mektuba sahip olmalıdır. Böylelikle vize adayı ilgili evrakla birlikte Konsolosluk ya da Başkonsolosluk aracılığıyla çalışma vizesine başvuru yapabilmektedir. Evrakların hazır olması ile birlikte vize başvurusu Romanya Konsolosluğu ya da Başkonsolosluğu’na yapılmaktadır. Ancak başvuru için konsolosluklara başvurulmadan önce telefon ya da mail yolu ile randevu alınmalıdır. Randevu tarihinde ve saatinde kişi yanına bazı evrakları alarak başvurusunu tamamlamalıdır. Başvuru sahibi ilk olarak işveren tarafından gönderilen noter tasdikli evrak, Romanya Göçmen Bürosu tarafından düzenlenen çalışma izni fotokopisi, sağlık sigortası poliçesi, adli sicil kaydı, biyometrik fotoğraf, pasaport ve vize talep dilekçesini hazırlamalıdır. Başvurunun ardından 60 gün içerisinde kişiye dönüş yapılmaktadır.

Tüm bu süreçlerin takibi, evrak kontrolü ve evrakların hazırlanması konusunda sitemizden faydalanabilirsiniz. Bununla birlikte sitemizde yer alan iş ve işçi talepleri aracılığıyla çalışma vizesi için ihtiyacınız olan işe ulaşabilirsiniz. Daha fazla bilgi ve iş başvuruları için aşağıdaki bağlantılardan faydalanabilirsiniz.

Romanya İş ve İşçi İlanlarına Ulaşmak İçin Tıklayın.

Diğer Vize Tipleri ve Vatandaşlık Hakkında Bilgi Almak İçin Tıklayın.